pysselpapp.blogg.se

Pyssel och inredning med mottot "man tager vad man haver".

Flädersaft - "lätt som plätt" (som min son skulle säga;...)

Publicerad 2013-07-08 23:52:00 i Allmänt,

 
Jag har sån tur att jag har ett fläderträd på tomten. I den fina kvällssolen kånkade jag ut med stege, hink och sekatör i högsta hugg.
 
Till receptet ska man ha ca 40 blomklasar. Jag hittade mest små idag så därför tog jag fler än 40... 
 
 
Fläderblommor, vatten, citroner, socker och citronsyra är de ingredienser som behövs. Utöver det en kastrull el bytta som rymmer minst 4 liter och en kastrull som rymmer minst 1,5 liter till att koka upp vatten, socker och citronsyran. 
En disktrasa och diskmedel är oxå bra att ha om man sölar som jag... Blir extremt klistrigt om man spiller den ihopblandade vätskan... 
 
Recept
 Ca 40 st fläderblomsklasar nyplockade
3-4 citroner beroende på storlek 
1,5 l vatten
17 dl socker (1 1/2 kg) (tandtrollen blir glada...)
50 g citronsyra
 
 1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter.  Skölj citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt.

 (Beskrivningen är tagen från alltommat.se) 

Passar perfekt i sommarvärmen!

Lycka till! 

 
 
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela